Stockholm: 08-6677204 | Göteborg: 010-5164545 info2@b-c.se

Trikologi

Tricos = hår och logi = undersökning

Trikologi

Tricos = hår och logi = undersökning

Trikologi är en del i dermatologin och betyder läran om hår och hårbotten. Italien är ursprungslandet för forskning och vidare trikologiutveckling. Genom forskning har man specialiserat sig på allt som rör hårets och hårbottens biologi, födelse, växt, utveckling och förändring.

Metodens diagnostik utvecklades av Enzio Formentini, italiensk forskare och professor i dermatologi vid universitet i Bologna. Arbetet inleddes redan för cirka 28 år sedan. En speciell mikrokamera utvecklades med vars hjälp man kunde se såväl hårstrån som små kvadratmillimeterstora ytor på hårbottnen med 200 gångers förstoring. På så vis kunde man urskilja olika problem såsom blockerade hårsäckar, torrt eller fett mjäll, psoriasis, eksem, begynnande håravfall och mycket annat.

Med tiden har man kunnat identifiera cirka 240 olika varianter av hår- och hårbottenproblem. Mikrokameran som trikologer jobbar med idag kan förstora bilden upp till 500 gånger, vilket bidrar till ytterligare förbättrad diagnostik.

Trikologimetoden

 

Trikologi som på svenska betyder läran om håret har också blivit namnet på en avancerad metod för diagnostik och behandling av problem. Parallellt med forskningen arbetade professor Formentini och hans medarbetare med att utveckla och framställa nya behandlingsmetoder genom kombinationer av naturläkemedel, såväl egna som hämtade från olika håll i världen.

Trikologi har blivit en stödjande vetenskap för både hudsjukdomskunskapen (dermatologin) och skönhetsvården (kosmetologin). Målet är sökning och underhåll av balansen i hår och hårbotten med hjälp av trikologiska produkter.

Trikologimetoden och dess behandlingar baserade på patenterade naturprodukter passar för alla som är missnöjda med sitt hår men kan också komplettera mer traditionella sjukvårdsinsatser eller ersätta dem när resultaten inte blir de önskade. Metoden kan förbättra förhållandena för dem som drabbas av psoriasis eller mjälleksem. Klådan försvinner, hårbottnen blir mjukare och mer elastisk vilket gör att hårsäckarna kan ta till sig syre och den näring de behöver. Tunnhårighet och andra typer av håravfall.

Flera olika former av alopecia, till exempel fläckvis håravfall som drabbar både kvinnor och män.

Hyperhidros

Seborre

Torr hårbotten med mjäll

Fet hårbotten med mjäll

Torr hårbotten

Fet hårbotten

Frisk hårbotten

När behöver man trikologi?

När håret är i dåligt skick, glanslöst och kraftlöst, samt vid olika problem i hårbotten, såsom mjäll, håravfall, klåda, fett hår och fet hårbotten. Den första personen man frågar är frisören. Om problemet försämras går man kanske till en dermatolog och på det här sättet kan man förlora onödigt mycket tid.

En utbildat trikolog kan ställa en rätt diagnos, välja passande hårvårdsprodukter eller rekommendera passande behandlingar. Att vårda hårbotten är viktigt eftersom en frisk hud förbättrar vår motståndskraft och bidrar till ett friskt hår.

Det finns inget schampo som kan ge dig en långvarig volym i håret. Detta beror bara på hårresmusklernas egen energi.

Hur går det till?

En håranalys görs med en mikrokamera som är kopplad till en monitor. Bilden av hårbotten blir mycket starkt förstorad ( 200 ggr ) vilket gör att man ser hårsäckarna och kan ställa rätt diagnos. Om det finns tecken på aktivitet i hårsäckarna rekommenderas behandling med Trikologimetoden.
Därefter tas ett skräddarsytt recept fram som utförs både på kliniken och hemma.
Med en kur med sex upp till tio behandlingar och egen hembehandling kan vi återskapa hårsäckarnas förmåga att öppna sig och ta till sig näring för att främja tillväxten.
Under behandlingsperioden startas en process med ökning av blodcirkulationen i hårbotten och hårsäckarnas syreintag. Utvecklingen följs med hjälp av mikrokameran. Fortsatt behandling kan ta från en månad upp till 1 år beroende på problem och svårighetsgrad.

Behandling på klinik sker i fyra steg:

1. Rengöring av hårbotten

2. Skräddarsydd inpackning-30min under värme

3. Schamponering

4. protein- och näringstillsats

Behandlingen har inga påvisade varaktiga biverkningar. När alla ingredienser appliceras i form av en inpackning känns det oftast svalkande. Alla hårvårdsprodukter finns till försäljning hos BC Clinic.

De flesta kan hjälpas

Antalet behandlingar som behövs för att uppnå resultat varierar beroende på problem och svårighetsgrad. Det kan sträcka sig allt från 1 månad upp till 1 år, och det är viktigt att man sköter sina hemmabehandlingar på rätt sätt.

Erfarenhet visar att de flesta kunder som rekommenderas behandling uppnår goda resultat samt upplever god och långvarig effekt av Trikologimetoden. Vi lämnar dock inga förhoppningar om vi tror att det inte finns någon hjälp för Dina problem.

När märks resultatet?

Resultaten är högst individuella och beroende av vilka sjukdomar och symtom kunden lider av. Även livsstil, arbetsförhållanden och den dagliga stressnivån är avgörande. MicroCameran avslöjar förbättringar redan efter åtta till tio behandlingar.

Vid svårare sjukdomar eller mycket dålig hårbottenkondition med eksem eller mjäll krävs lite längre tid. Då behövs ungefär tio behandlingar och samtidiga hembehandlingar innan det börjar komma tillbaka halvmillimetersfjun. Ibland ser man genom mikrokameran först att hårbottnen blir friskare innan man ser nya hårstrån. Naturligtvis är det viktigt att man sköter hembehandlingarna på rätt sätt.

Uppföljning av behandling

Kliniken har som mål att följa upp samtliga kunder efter avslutad behandlingsperiod. Vi erbjuder därför våra kunder årliga kostnadsfria kontroller.

Vi lämnar dock inga garantier, men vi har en hel del nöjda kunder som har fått resultat.Gå in på ”Kundbrev” och läs mer.

Lite fakta om håret!

Håret består till största delen av keratin, ett ämne som liknar överhudens så kallade kollagen. I keratinet finns svavel som gör håret starkt och motståndskraftigt mot många yttre påfrestningar. I varje hårstrå finns en näringskanal som har sin början i hårsäcken. Man har hundratusen strån på huvudet och varje dag tappar man ungefär hundra stycken. Håret växer i tre olika faser. Under flera år i kan det vara i tillväxtfas. Sedan – efter sex upp till åtta år – vilar hårsäckarna några månader varefter håret stöts av. Sedan tar det fart och växer igen och det kommer nya strån. För den normala hårcykeln krävs en frisk hårbotten och näring som man får i sig via maten.

Hårfärg beror på pigmentering. Med ålder tappar alla strån sin pigmentering och då bli håret vackert silvervitt. Om man tappar färgen tidigt i livet eller inte beror på hur livskraftiga de pigmentbildande cellerna melanocyterna är. Den ärftliga faktorn spelar också in. Vitt hår, till skillnad från det vackra silvervita, kan även ha sin orsak i att man fläckvis håller på att tappa håret, så kallad alopecia areata.

Vid basen av hårsäcken finns en ansamling av celler. Dessa fylls med blod och bildar så småningom hårceller som hårdnar och dör. Det är de döda hårcellerna som bildar hårskaftet. När muskeltrådarna drar sig samman reser sig håret. Det skyddar mot köld, genom att luft samlas mellan hårstråna. Luftlagret isolerar. Talgkörtlarna mynnar ut i hårsäckarna och utsöndrar fett som sprider sig över huvudet som håller det mjukt och smidigt.

Håret fyller biologiskt två funktioner i människokroppen: att hålla kroppen varm och att skydda huvudet från sol och värme. Men i vår kultur har håret en annan och ofta större betydelse. Vårt hår påverkar hur andra uppfattar oss och hur vi ser på oss själva. Ett friskt och vackert hår är för många avgörande för självförtroendet. Problem med håret oroar och skakar om

Pin It on Pinterest